Så här gör du

De gamla pannorna ska tas bort först. Kanske kan man sälja eller skänka bort dem och samtidigt få dem bortforslade. Besiktiga underlagstaket noga. Är det skadat eller gammalt bör det bytas och även in ifrån vinden om det är möjligt. Moniers rekommendation är att alltid byta läkt och underlagstäckning när takpannorna byts. 

Underlagstaket

Läkten på taket, takläggare håller på att lasta på Aerlox-pannorna.
Takpannor lastas av och läggs i högar på läkten

En viktig del av taket är den som inte syns – underlaget. Och det är den optimala kombinationen med yttertaket, som håller huset torrt och friskt länge. Avgörande för valet av underlag är också takets konstruktion, dess lutning, hur utsatt huset är och om taket har många vinklar och genomföringar. 

Vårt utbud av underlagsprodukter är stort och brett. Det spänner från traditionell byggpapp, till de moderna underlagsdukarna. I vårt sortiment finns även diffusionsöppna underlagsdukar, som håller tätt utifrån men låter taket andas inifrån. Våra moderna underlagsdukar är utvecklade för att inte bara leva upp till AMA Hus krav. De överträffar till och med alla funktions- och materialkrav som finns på den svenska marknaden. Våra underlagsdukar för fast underlag är alla tillverkade i Sverige, för svenska förhållanden. Det bidrar även till att göra ett bra miljöval.

En enkel miljöinsats

Ett hållbart tak är bra både för miljön och din plånbok. Väljer du ett underlag av bättre kvalitet så håller ditt tak längre och intervallet till nästa takbyte blir längre. Ett takbyte är ju i sig en miljöbelastning. Det gamla uttjänta materialet ska rivas och köras bort, nytt material ska tillverkas och fraktas till byggplatsen osv. Genom att välja mer hållbara material så förlänger du takbytes-intervallet och gör en värdefull insats för miljön.

Takpannor som läggs nerifrån och upp.
Lägg takpannorna nerifrån och upp

Läkten

Läkten ligger på underlagstaket och är den konstruktion av lodräta och vågräta träreglar som takpannorna läggs på. Den lodräta läkten kallas ströläkt och behövs både för att ventilera taket och för att bära upp den vågräta läkten, bärläkten. Det är på bärläkten som takpannor fästs. Avstånden mellan bärläkten bestäms av vilken typ av takpanna du har valt till ditt tak. När läkten är på plats är det dags att lägga pannorna. Eftersom takpannor är tunga är det smart att få dem levererade direkt på taket med vår taklyfttjänst.

 

 

 

 

 

Lägg takpannorna

Närbild på Aerlox-pannor med clips
Aerlox betongpannor med clips

Själva läggningen är inte svår men det krävs noggrannhet. I regel börjar man nerifrån och arbetar sig uppåt. Falsade takpannor är något lättare att lägga än traditionella tegelpannor. Pannorna fästs i läkten med clips eller speciella skruvar och spikar. För att öka takets livslängd monteras en fågellist vid takfoten som förhindrar att fåglar, löv och barr kommer in under pannorna och försämrar ventilationen.

 

 

 

 

 

 

 

Bild på ett svart Aerlox-tak, tagen rakt ovanför så man ser taknocken.
Taknock ovanifrån

Taknocken

Nocken är den del på taket där taksidorna möts. Det är en särskilt utsatt del av taket. Nocken ska stoppa snö, vatten, löv och annat från att komma in i takkonstruktionen. Samtidigt skall nocken kunna släppa in luft under pannorna för att ge god ventilation för maximal livslängd hos läkt och underlagstak. Vi har en rad specialutvecklade produkter för nocken, både specialpannor och tätningsprodukter som gör arbetet enklare, samtidigt som de gör taket tätt och långlivat. 

 

 

 

 

 

Säkerhet

Ett tak måste vara utrustat med säkerhetsutrustning. Det är du som ansvarar för säkerheten för de som ger sig upp på taket för att arbeta. Som t ex sotare, antennmontörer och snöskottare. Detta gäller också om man befinner sig på marken nedanför taket och riskerar att skadas av nedfallande snö och is. Det kan gälla taksteg, stegsäkringar, gångbryggor, plattformar, livlinefästen och snörasskydd mm. Köper du ett takpaket ingår det nödvändigaste och använder du våra originaltillbehör får du dessutom en unik funktionsgaranti på ditt tak. 

Speciallösningar

Du kan skapa egna lösingar för takluckor, ränndalar, genomföringar, skorstensanslutningar mm med våra originaltillbehör. Har du en vinkel på ditt tak behöver du t ex en vinkelränna, och takpannorna behöver snedskäras. Här är det också viktigt att se till att det blir tätt. Regn och snö, kvistar och löv har en fantastisk förmåga att leta sig in under pannorna om de får en chans. Monier har olika typer av tätningsband som gör även den krångligaste vinkeln tät. Genomföringar och ventilation är också något som kräver extra omsorg, det vanligaste är att man helt enkelt byter ut pannorna vid genomföringarna när hela taket är lagt. Vi har självklart specialpannor för de vanligaste typerna av genomföringar. 

Detaljerade monteringsanvisningar

För varje typ av takpanna finns detaljerade, kompletta monteringsanvisningar att ladda ner som pdf. 

Ta hjälp av takläggare

Tycker du att det verkar vara ett för stort projekt kan vi rekommendera våra takpartners som gärna hjälper dig.

Mer än ett tak

Låt taket vara mer än byggnadens första försvar mot det hårda nordiska klimatet.

Vår målsättning är att hitta den optimala taklösningen för ditt hus och för dina behov.  Ditt tak kan till exempel vara en egen oas i form av en takterrass eller trädgård, en mötesplats för familj och vänner eller en plats för avkoppling. Du kan även låta taket generera elektricitet eller släppa in mer ljus i huset med en eller flera takljuskupoler.

I många år ska du kunna vila tryggt med vetskapen om att ditt tak kommer att hålla tätt.