2-lagstäckning på skola och gymnastikhall i Lund

Södra Råbylund är en växande stadsdel i utkanten av Lund: Där byggs nu en ny F-3-skola med gymnastikhall som ska invigas lagom till höstterminen 2022. Skolan byggs som en hållbar, energieffektiv och flexibel byggnad i två plan, och med Icopals 2-lags bitumentätskikt på taket.

Blått Base Syntan-tak från Icopal, sett från ovan.
Närbild på skarvarna av ett tak med tätskikt från Base Syntan, Icopal.
Närbild på blå Base Syntan-rulle från Icopal.

Fakta

Takentreprenör: Takmontage AB
Projekt: Nybyggnation
Konstruktion: TRP
Material: Isolering och ångspärr (mineralull + Akvaden byggfolie + cellplast + minuralullsboard), Base Syntan, Top SV
Takyta (kvm): 2 x 2000 m2
Stad: Lund
Byggperiod: mars 2021- augusti 2022
Byggherre: Lundafastigheter, Lunds kommun
Byggentreprenör: Servicekuben AB
Arkitekt: Horisont Arkitekter AB

Projektsammanfattning/Bakgrund

Två större takytor á 2000 m2 håller på att läggas på en skola och en gymnastikhall i Lund. Takmontage AB är först ut i Sverige med att lägga det nya tätskiktet Base Syntan. Base Syntan fungerar som undre skikt i ett svetsbart 2-lagssystem av bitumentätskikt där Top SV svetsas ovanpå.

Utmaning(ar)

Att lägga tak på under höstmånaderna när luftfuktigheten ökar väsentligt kan vara utmanande. När man lägger en traditionell 2-lagstäckning är ovansidan på det undre membranet ofta belagt med sand. Den sandade ytan binder mycket fukt som måste värmas bort innan man kan svetsa fast det övre membranet. Ytan med sand kräver också mycket värme under svetsningen för att säkerställa ett tätt montage.

Lösning

Ovansidan på Base Syntan är belagd med en tunn blåfärgad akrylbeläggning. Membranet är unikt då ytan utan sand innebär att svetsningen utförs med betydligt mindre värmetillförsel. Torktiden minskar också vid fuktig väderlek eller efter ett regnfall då vattnet på Base Syntan kan torkas med en gummiraka istället för med värme.

Våra system

Tätskikt Base Syntan fungerar som undre skikt i ett svetsbart system av 2-lags bitumentätskikt. Systemet passar för renovering eller nybyggnation av alla normalt förekommande takkonstruktioner med särskilt höga krav. Top SV & Base Syntan svetsas i två skilda täta skikt, vilket ger mycket hög säkerhet mot läckage och är väl beprövat med lång livslängd, över 40 år. Anlita en av våra auktoriserade takentreprenörer för en riktigt säker och trygg taklösning.