Takvård
Inspektion av takpannetak bör utföras med viss regelbundenhet ett par gånger om året. Bästa tiderna är våren och hösten. Särskilt angeläget är detta efter mekanisk påverkan vid takarbete som t.ex. snöröjning, rensning av kanaler samt vid extrema vind påkänningar. Säkerheten är viktigast. Beträdande av tak skall endast ske om det kan göras på ett säkert sätt. För råd om taksäkerhet se Taksäkerhetskommiténs branschstandard. Om möjligt görs en första kontroll av taket från marken med kikare eller fotografering. Inspektera om möjligt vinden inifrån.
1. Kontrollera vindsutrymme
Vid inspekterbart vindsutrymme kontrolleras att det inte finns tecken på läckage i form av fuktfläckar kontrollera särskilt runt genomföringar.
2. Kontrollera takytor
Kontrollera att alla takpannor är hela och ligger på rätt plats. Om någon panna flyttats eller skadats, kontrollera att underlaget är intakt innan du lägger tillbaka pannan. Om takpannor flyttats, se även över behovet av utökad infästning av takpannor. För framtida underhåll bör ett visst antal pannor sparas. Ett riktvärde är 1 st takpanna/7 m² och 1 st nockpanna/5 löpmeter nock.
3. Kontrollera anslutningar
Kontrollera att plåtar och andra anslutningar vid gavlar och övergångar mellan tak och vägg sitter på sin plats.
4. Kontrollera ventilation, vinklar och rännor
Rensa hängrännor och övrig takavvattning från skräp.Kontrollera att ventilationsgenomgångarna är fria från skräp.
5. Rensa och ta bort växter och skräp
Beväxtning är inte ett problem i sig men mossa och alger kan vara tecken på dålig ventilation av takytan. Vid rengöring, borsta eller spola av taket försiktigt, för kemisk algbekämpning kan medel som innehåller bensalkonklorid användas utan risk att skada takpannorna. Kontrollera också om det är några träd som bör beskäras. Skuggning och näring från träd är ofta orsak till beväxtning på tak. Nedfallande grenar är också bland de vanligaste skadeorsakerna på tak.
6. Kontrollera taksäkerhetsutrustning
Stegar, räcken och bryggor måste vara intakta och 100% tillförlitliga. Vid minsta tvekan kontakta en takläggare för en fackmannamässig besiktning.
7. Snöskottning
Kontroll och underhåll av tak är varje fastighetsägares ansvar. Vid stora snömängder eller isbildning, behöver tak underhållas med skottning. Snöns vikt kan variera från ca 40 - 400 kg/m³. Snödjupet är därför ett dåligt mått på när skottning är nödvändig om man inte vet snöns densitet. Viktigt är att taket skottas innan snösmältningen för att undvika snöglidning eller snöras från taket. Var alltid noga med säkerheten och jobba alltid med godkänd utrustning som säkerhetssele och lina. Läs gärna mer om snöskottning på tak på Arbetsmiljöverkets webbsida.
Mer tips & takläggnning
Det kompletta taket från nock till fot
Ett tak har fler komponenter än man tror. Det man ser är bara en del av det. Lika viktigt är vad som ligger under och hur konstruktionen ser ut.

Takrenovering
Oavsett om du väljer att renovera ditt tak själv eller om du anlitar en takläggare finns det olika saker du behöver känna till.

Lägga eller byta tak
Att lägga eller byta tak är egentligen ganska enkelt men det är ett tungt jobb som kräver noggrann planering och det finns regler att ta hänsyn till. Här hittar du saker att tänka på när du ska förnya ditt tak.
