45 000 handgjorda tegelpannor från Monier på Stadshuset

2012-09-17 Pressmeddelande

3000 kvadratmeter tak med 45 000 handslagna tegelpannor från Monier

Stockholms Stadshus genomgår just nu en omfattande renovering. En del av renoveringen består i att lägga nya takpannor. De befintliga är från 1958 eller tidigare, men har dålig passform och kan därför orsaka att det läcker in på undertaket*.  Allt måste vara klart till den 1 december, sen spärrar SÄPO av Stadshuset inför Nobelfestligheterna!

I Norra Europa finns endast ett tegelbruk, där man fortfarande tillverkar tegelpannor för hand, Monier Volstrup på Norra Jylland. Volstrup har tillverkat pannor i 130 år och tillhör Monier, världsledande koncern på takmaterial för lutande tak. Totalt har Monier levererat 45 000 handgjorda tegelpannor som motsvarar 3 000 kvm tak,  till Stockholms Stadshus.  

Varje takpanna gjord för hand

Tegeltaket ligger främst på takpartierna mot Stadshusets innergård som delvis har en taklutning på  cirka 80 grader.

-  Arkitekt Ragnar Östberg hade en tanke att svenskt hantverk skulle genomsyra Stadshuset. Med tanke på att det är ett av Sveriges absolut viktigaste och mest internationellt kända byggnad, så är det viktigaste att följa Östbergs tanke. Helst hade vi velat ha svenska handgjorda pannor, men eftersom det inte tillverkas i Sverige längre blev valet danska Monier i Volstrup. Jag har själv varit i fabriken och är mycket imponerad av att varje panna är handgjord , det är en enastående produktion, säger Elisabet Wannberg, handläggare på Stockholms stad.

Produktion av handslaget tegel sker enligt en 1000-årig teknik. Det finns två personer i tillverkningen, en ”Utrullare” och en ”Handstrykare”. I en järnram strör ”Utrullaren” ett tunt lager strandssand, så att leran inte fastnar i underlaget. Med en våt träkavel, rullas leran ut i ramen. Järnramen tas bort och lerplattan lyfts över i en träform,  och ”Handstrykaren” formar leran med blöta händer så att den följer träramens linjer till en panna. Därefter bränns pannorna i närmare 1000 grader i 12 timmar. Förutom klassiskt enkupigt tegel tillverkar man också bäversvansar, eller fiskfjällspannor samt munk- och nunnepannor.

Vackrare tak med åren

För att få en mörkare ton har man lagt in järnoxid i leran, men Elisabet Wannberg hade helst sett att pannorna hade en ännu mörkare kulör, men det gick inte att åstadkomma utan att ”fuskpatinera” eller tulla på kvaliteten.  Men eftersom tegel är ett material som bara blir vackrare med åren kommer tegelpannorna att få naturliga skiftningar och ge Stadshustaket ”liv”. 

Säkert tak för Nobelgäster

Johan Lefvert på Vikens Plåt & Tegel, som har lagt två etapper tidigare och nu lägger de sista 2400 kvadratmetrarna på Stadshusets innergård, har också varit i Volstrup för att titta på produktionen.

- Jag är otroligt imponerad, allt är gjort för hand, inga maskiner förekommer, förutom trucken som kör ut pallen på gården. Det är fantastiskt att det finns så högkvalitativt hantverk idag i Norden, särskilt för oss som lägger många gamla tak. Det har också fungerat perfekt med hanteringen från Monier allt från beställning till leverans, säger Johan Lefvert.

Första beställningen kom redan 2005, det är 45.000 pannor som levererats bara till Stadshuset, samtidigt som Monier Volstrup levererat till många andra projekt runt om i Norden, bland annat Amalienborg och Oslo Domkyrka.

Något mer än hälften av pannorna är nu lagda och resten måste dit före den 1 december, sen kommer SÄPO och spärrar av Stadshuset inför stundande Nobelfestligheter. En sak är i alla fall säker – Nobelgästerna kommer att ha ett vackert och säkert tak över huvudet.

*De nya pannorna har tillverkats efter samma form som originalet, men idag  har vi större kunskap om hur lera ska brännas, just för att det är i den processen som pannorna kan ändra passform. Även om tegel kan ligga på taket i hundra år och mer än det, så är det ändå så att moderna tegelpannor håller en högre kvalitet än äldre tillverkade, både maskin- och handgjorda, just för att vi idag har mycket bättre kunskap om hur sammansättningen i leran påverkar pannornas egenskaper vid  bränningen.

 

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...