Aldrig mera mossa? Årets Takmästare la en smart panna.

2022-07-22 Nyhet
Aldrig mera mossa? Årets Takmästare la en smart panna.

Alena i Älvsjö utanför Stockholm valde en ny typ av takpanna till sitt hus. Den avgörande faktorn var att pannan ger mindre mosspåväxt än de traditionella.

Att taket håller sig fräscht längre är en vinst på sikt - men redan nu är taket “en vinnare”. Nyligen utsågs Briljant Tak & Bygg AB i Stockholm, med taket i Älvsjö som vinnande bidrag, till Årets Takmästare 2021 av Monier.

Ointressant och viktigt samtidigt

”Varför byta tak, om det inte regnar in? För samma kostnad får jag ett nytt kök eller badrum.” Så tänker nog många husägare. Men taket påverkar husets utseende mycket. Dessutom håller alla med om att taket är viktigt, eftersom det ska skydda hela huset som ett pålitligt paraply. Och självklart är det klokast att byta innan det börjar läcka.

Två miljoner svenska tak

Villor, flerfamiljshus, lador, uthus och stugor har takpannor. Det finns uppemot två miljoner hus med takpannor i Sverige. Alla har i större eller mindre grad samma problem på norrsidan; alger och mossa som binder fukt.

Den nya produkten

Den smarta takpannan som lades på vinnartaket i Älvsjö utanför Stockholm har låg vikt och mindre mosspåväxt. Janne Holopainen, ägare till Briljant Tak & Bygg, förklarar:

– Pannan stoppar mossan på två sätt. Först är den så tät att fukten knappt kan gå in i materialet. Sen har varje panna en utskjutande droppkant nederst, som gör att vattnet inte kan sugas upp snett bakåt mellan pannorna vilket alltid händer annars. Det kallas kapillärkraft, det där med att vattnet sugs upp snett bakåt. Samma fenomen inträffar när du häller snustorr sand på marken, och sandhögen efter några timmar har blivit fuktig inuti.

En annan viktig skillnad mot vanliga takpannor är att Aerloxpannan är mycket lättare – på en vanlig villa skiljer det ett ton!

Det innebär i sin tur mindre belastning på stomme och takstolar, mindre miljöbelastning i transporterna, och bättre ergonomi och arbetsmiljö för takläggarna.

Taket som vann

Alena Othman som äger huset berättar om det som alla villaägare går igenom inför ett takbyte: Hur man först skjuter upp det för att prioritera annat, och till slut känner sig tvungen. Hur det är att ta in offerter, bedöma firmornas trovärdighet och pålitlighet, samt ta beslut under resans gång för att nya frågor dyker upp.

– Den här nya pannan visste vi ingenting om, min man och jag, och den var ju dyrare dessutom. Men det var många saker att besluta om och den prisskillnaden var egentligen marginell. I princip allt byttes ut. Det blev Flexilight Prima underlagsduk, nytt avrinningssystem, nya vindskivor och beslag, taksäkerhet, takfönster, vinkelrännor, ståndskivor samt ny panel kring kupan. Nu är vi väldigt nöjda med slutresultatet och helheten. Grannarna har sagt att vårt tak blev mycket snyggare och ser modernt ut.

Fakta om taket: Ett 140 kvm halvvalmat sadeltak med en takkupa på framsidan och en 60 kvm utbyggnad på baksidan. Det gamla taket från 80- talet hade tvåkupiga betongpannor, som tappat sin ytbeläggning helt. Projektet inkluderade även rivning och nybygge av takdelen över entrén för att uppnå ett enhetligt resultat med Aerloxpannor, bandfalsad plåt och estetiska förbättringar såsom ommålning av takfoten.

Juryns motivering

Tävlingen “Årets Takmästare” arrangeras av BMI Sverige AB. Syftet är att belöna särskilt yrkeskunniga och professionella takläggarföretag i Sverige. Så här lyder juryns motivering: ”Att sälja in Sveriges mest avancerade takpanna till en äldre fastighet är kaxigt. Slutresultatet bevisar att rekommendationen byggde på kunskap och estetisk känsla. Det nya taket omfamnar de brokiga byggnaderna till en helhet.

Projektet genomfördes med bravur. Ingen detalj lämnades ogjord.”

Hur ser då framtidens tak ut?

Takläggarna är intresserade av en bättre ergonomi därför togs en viktmässigt, lättare panna fram. Troligen ökar intresset för takets funktioner även hos husägarna. Estetiken har alltid varit viktig och mindre mosspåväxt gör att taket ser nytt ut under en längre tid. Med ett mindre underhållsbehov sparar man tid, pengar och miljö. En sak är säker: Vi kommer att intressera oss mer och mer för våra tak framöver.

Mer om tävlingen Årets Takmästare

Årets Takmästare utses årligen av BMI Sverige AB. Tävlingen har funnits sedan 2007 men tidigare under namnet King of Roofs. Utmärkelsen lyfter fram Monier Takpartners yrkeskunnande och de höga krav som måste ställas på estetiskt, tekniskt och hantverksmässigt lagda tak.

BMI Sverige representerar varumärkena Monier, Icopal och Siplast och erbjuder, med över 165 års erfarenhet, den svenska marknaden tak och tätskiktslösningar.

Mer om vinnaren Briljant Tak & Bygg

Startades 2018

Verksamt i hela Stockholms län

Arbetar med alla takmaterial

Sysselsätter 20 personer inklusive underleverantörer

Ägare: Jan Holopainen, takläggare sen 2007, idag arbetsledare

Mer om produktnyheten Aerlox

En ny typ av betongpanna, utvecklad under flera år i Moniers testcenter i Heusenstamm i Tyskland (där man kan simulera kraftiga stormar, ösregn, isande kyla och kraftiga belastningar)

Lägre vikt; ca ½ kg lättare per panna, vilket innebär 1000 kg lättare för ett normalstort tak.

Motverkar påväxt av mossa och alger på två sätt: dels en droppkant som förhindrar kapillär uppsugning av vatten mellan pannorna, dels en hög densitet som gör att mindre vatten absorberas så att pannan är fuktig kortare tid.
Kan läggas på halva tiden tack vare den låga vikten och att monteringen sker utan spik eller skruv:
Ger mer miljömässigt hållbara transporter tack vare den låga vikten.

Ger bättre ergonomi och arbetsmiljö tack vare den låga vikten.

Finns i svart, tegelrött och grått.

Ger ett nättare intryck jämfört med traditionella tak.
När solen passerar över himlen, bidrar droppkanten till att det uppstår ett skuggspel i taket vilket ger en estetisk kvalitét.

Fler nyheter

Bankeryds Takläggare utnämns till Årets Takmästare för andra gången

2024-05-22 Nyhet

Bankeryds Takläggare vinner priset ”Årets Takmästare” för sitt arbete med Skinnarebo Golf & Coun...

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...