Årets takläggarkung blickar ut över hela Göteborg från nylagda Vittinge-tak

2015-05-12 Nyhet
Årets takläggarkung blickar ut över hela Göteborg från nylagda Vittinge-tak

När du står uppe på taket på ett av BRF Guldhedens hus , har du en svårslagen utsikt. Här fick årets King of Roofs, David Berglund och DTC Mark & Bygg förmånen att arbeta under 12 veckor. Under våren 2014 tog AF BYGG, Norges största byggbolag, kontakt med Berglund inför ett stort takrenoveringsjobb på Guldheden i Göteborg. Berglund tog emot utmaningen, räknade på jobbet och redan tre veckor senare drogs arbetet igång. Ett framgångsrikt projekt som gör att Berglund nu kan kalla sig Sveriges bästa takläggare 2015.

BRF Guldheden består av 20 flerbostadshus som är byggda på 1940-talet. Denna första etapp av takrenoveringar innebar fyra fastigheter. På taken fanns en blandning av både tvåkupigt och enkupigt urprungligt taktegel om ca 1900 m2. För beställaren var det viktigt att bevara känslan och originalutseendet och därför föll materialvalet på enkupigt Vittinge.

Projektet hade flera utmaningar. ”Raketgatan 9 ett av Göteborgs högsta hus, nästan 30 meter till nock vilket betyder svåra yttre förhållanden med vindutsatt läge. Även en enkelriktad gata, trångt emellan husen och därmed knappa utrymmen för uppställningsplats av containrar, minutiösa varuleveranser av material, mobilkran mm krävde en hel del detaljplanering”, säger David Berglund.

Berglund var noga med att klargöra och informera om reglerna och lagarna som gäller för taksäkerheten och därför monterades det helt nya taksäkerhetssystem på samtliga tak. En avgörande faktor för att Berglund fick ansvaret för takrenoveringen var det unika 15 års Tätt tak garanti från Monier som föreningen värdesatte högt.

”Detta var sannerligen ett tufft och utmanande projekt som blev oklanderligt skött in i minsta detalj”, säger Moniers Senior Technical Consultant, Johan Johansson. ”Bra dialog och kundfokus under hela processen. Slutresultatet blev snygga och trygga tak och en riktigt nöjd kund. ”

Fakta ’King of Roofs’

  • ’King of Roofs’ har arrangerats sedan 2007 och är öppen enbart för takläggare inom Monier Takpartner nätverket. Målsättningen är att öka yrkesstoltheten bland takläggare och samtidigt lyfta fram duktiga och seriösa hantverkare.
  • En takläggare kan tävla med ett eller flera tak. Varje bidrag skickas in med före- och efterbild samt beskrivning av tillvägagångssätt, materialval och särskilda utmaningar takläggaren ställts inför.
  • Bidragen undersöks och bedöms efter; estetisk lösning, teknisk lösning, utnyttjande av taktillbehör och specialkomponenter, takmannaskap, det vill säga nöjd kund, god lönsamhet, fackmannamässighet, bra och säkra arbetsförhållanden.
  • ’King of Roofs’-tävlingen arrangeras av Monier i alla nordiska och baltiska länder. Detta för att lyfta fram många duktiga nationella hantverkare.

DTC Mark & Bygg

DTC Mark & Bygg är en Göteborgsbaserad firma med 16 anställda som jobbar med att förebygga och avhjälpa fuktproblem i såväl privatpersoners villor som bostadsrätter och stora fastighetsägare. De ser till att folk får en torr och sund inomhusmiljö genom ett säkert fuktskyddssystem både ovan och under jord.

Bland de vanligaste uppdrag som utförs är dränering med tillhörande isolering, takomläggning, fuktskydda torpargrunder samt badrumsrenoveringar. Dränering och takomläggning står för ca 70% av verksamheten.

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...