Betong eller tegel – vad ska jag välja för takpanna?

2015-09-09 Nyhet
Betong eller tegel – vad ska jag välja för takpanna?

Takpannor i tegel och betong är ursprungliga och naturliga takmaterial och de mest hållbara material du kan välja till ditt tak. Men vad ska man välja? Det är egentligen en smakfråga. Båda materialen är oerhört hållbara och tål att utsättas för vårt tuffa nordiska klimat.

Förutom att vara hållbara, har takpannorna en rad andra fördelar, t ex är det ett tyst takmaterial och takpannor kräver minimalt med underhåll. Med dagens snygga ytskikt får du ett estetiskt tilltalande tak till ett bra pris. Betongtakpannor är ett prisvärt och mycket bra val, taktegel är en investering för framtiden tack vare dess extremt långa livslängd.

TAKTEGEL – EN LÖNSAM INVESTERING

Tegel har länge varit ett populärt val när det kommer till tak, tegel har använts som taktäckningsmaterial i många hundra år. Det är ett rent naturmaterial, gjort av bränd lera och ingenting annat. Till skillnad från många andra material varken bleknar, rostar eller tappar det färg samtidigt som det bara blir vackrare med åren. Vid bedömningen av vad som passar bäst ens eget hus, måste man ta hänsyn till vilken stil huset har, hur taken i grannskapet ser ut och naturligtvis personlig smak.

Obehandlat taktegel åldras vackert, glaserade taktegel står emot alg- och mosspåväxt väldigt bra. De flesta taktegel kan läggas ner till 14 graders lutning men undantag för ofalsade taktegel som kräver minst 22 graders lutning. Taktegel har en förväntad livslängd på 75 år eller mer.

BETONGPANNOR – ETT SMART VAL

Industriell tillverkning av betongpannor började på 50-talet och idag är betongpannorna ett prisvärt och bra alternativ. Moderna betongpannor är falsade vilket gör de lätta att hantera och lägga och ger ett mycket tätt tak. De finns i flera färger och ytbehandlingar så det blir enkelt att hitta en panna för varje smak och plånbok. Precis som tegel, är betong ett naturligt material och det består av sand, vatten, cement, järnoxidpigment och vattenbaserad färg. Det är hållbart, formbart, tätt, färgbeständigt och extremt tåligt mot frost. Betongpannor kan läggas ner till 14 graders lutning. Ett betongpannetak har en förväntad livslängd på 50 år eller mer.

Om det finns skog runt ditt hus bör du välja en betongpanna med en glansig yta så att mossan har svårare att fästa på takpannan. Denna typ av ytbehandling gör också att taket håller färgen och ser nytt ut längre. Vissa betongtakpannor (t ex Jönåker Polar) har även en värmereflekterande yta som ger ett behagligare inomhusklimat sommartid.

MODERN TOUCH?

Platta takpannor efterfrågas som aldrig förr. Platta takpannor ger huset ett stramt och elegant utseende. Dessa passar mycket bra på moderna hus i funkisstil, men det kan också vara en spännande kombination på ett mer traditionellt hus. Platta takpannor finns både i tegel och betong, olika färger och ytbehandlingar.

Tak av betongpannor och taktegel är enkla att underhålla. Vid riktigt blåsigt väder kan någon takpanna flytta på sig eller gå sönder och det ätt lätt att ersätta enskilda takpannor.

Om du känner dig osäker är ett bra tips att skaffa provpannor på olika sorter som du kan jämföra emellan. Och vad du än väljer är ett nytt tak alltid en smart investering. 

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...