En sfär av 64 takfasetter

2023-07-03 Nyhet
En sfär av 64 takfasetter

Den sfäriska “Domen” på Universeum är ett landmärke i Göteborg och ett annorlunda takprojekt. För Takbyrån i Alingsås AB var huvuduppdraget från början att installera 1000 kvm tätskikt till “Bron”, en ny huskropp för utställningar. Parallellt tog utmaningen och samarbetet kring taket till Domen form. Nu har företaget fått utmärkelsen som “Årets Takentreprenör” för sin entreprenad-insats på Universeum.

Inte ett vanligt tak

- Vi fick förfrågan och förstod nog först inte riktigt vad det var vi räknade på, att det skulle bli ett sådant landmärke i Göteborg. Sen var det väldigt trevligt att vinna tävlingen, säger Andreas Nordström som var projektledare för tätskiktsarbetet på Takbyrån i Alingsås AB.

Resultatet blev en sfär av tätskikt

Wingårdhs har ritat slående huskroppar som utmärker sig. Så gör även takentreprenören som har förverkligat dess tak. Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för projekt som färdigställdes under 2022. Tävlingen sätter strålkastarljuset på den skicklighet som krävs för att bygga dagens tak. Tak, som ofta har funktioner utöver skydd mot vädret och som inte ser ut som man tänker sig ett tak. Ändå växer kraven på det underliggande tätskiktet då man anlägger idrottsbanor, parkeringar eller gröna oaser på takytan.

“Domen” är ett sådant exempel. Sfären smälter in i omgivningen med sin organiska form överbyggd med specialtillverkade shingel av cederträ. Där under döljer sig ett tätskikt av Membrane 5, lagd på en stomme av trä. Takfasetterna prefabricerades av en hustillverkare i nära dialog med takentreprenören.

Specialistkompetens

Det krävdes ett stort mått av innovation, engagemang och specialistkompetens för att hitta en metod för att göra täta omlottskarvar när de 64 trekantiga sektionerna placerats i sina slutliga lägen, sfären runt. Även övriga etapper i detta projekt hade sina utmaningar. Projektet sträckte sig över två år, alla väderlekar och 5 etapper med olika taklösningar.


Daniel Driving, VD BMI Sverige AB överräcker statyett till Håkan Jaconelli, VD Takbyrån i Alingsås AB

“ - Det vi är mest stolta över är hur montörerna löste olika utmaningar i samråd med beställare, projektörer och konstruktörer, säger Håkan Jaconelli, VD på Takbyrån i Alingsås AB. Vi lyckades med att i ett och samma projekt installera inbyggda tätskikt under shingel av cederträ och under sedum. Sedan var det exponerade tätskiktsytor och renovering av äldre anslutande tak också”.

Om BMI Sverige AB

BMI Sverige AB representerar varumärkena Monier, Icopal och Siplast och erbjuder, med över 165 års erfarenhet, den svenska marknaden tak och tätskiktslösningar.

Kontaktperson:

Sebastian Lejonmark, Teknisk chef

070-3134372, sebastian.lejonmark@bmigroup.com

Om Takbyrån i Alingsås AB

Bolaget bildades 2014 och har idag drygt 50 anställda, varav 40 tätskiktsmontörer. Verksamheten täcker västsverige och omfattar allt inom tätskikt på yttertak, innergårdar, parkeringsdäck, terrasser och låglutande tak. De kan sedan ett år även erbjuda kompletta solcellsanläggningar.

Kontaktperson:

Håkan Jaconelli, VD

0739-14 70 01, hakan.jaconelli@takbyran.se

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...