Ett vackert hus har blivit ännu vackrare med Vittinges enkupiga lertegel

2019-02-01 Nyhet
Ett vackert hus har blivit ännu vackrare med Vittinges enkupiga lertegel

Man brukar säga att det inte finns något vackrare än ett klassiskt svenskt tegeltak. Det är naturligt rött och bleks aldrig. Dessutom blir det bara vackrare med åren. För Henric Jacobson i Onsala var det viktigt när han tillsammans med Moniers Takpartner W. Jansson Bygg & Entreprenad valde Vittinges enkupiga lertegel till familjens villa vid havet i Onsala. Många anser att villan blivit ännu vackrare med det klassiska röda tegeltaket som ersatt 45 år gamla betongpannor. Det lyckade projektet har lett till att en av grannarna också bestämt sig för att byta till Vittinges taktegel.

Familjen Jacobsons villa har en lång historik. En del av huset är ett gammalt torp från 1700-talet som forslades till Onsala. Torpet blev utgångspunkten för en etappvis utbyggnad som startade i början av 1900-talet, och där sista etappen genomfördes runt 1970. Det var 2010 som Henric Jacobson tillsammans med sin fru köpte huset. Det hade då väl åldrade betongpannor och även bandad plåt på delar av taket. Betongtaket lades under 60-talet och innan dess hade huset ett tegeltak. ”Huset gläds nog åt att åter få ett tegeltak”, har en av kommentarerna varit om det nya taket med Vittinges lertegel.

Vid köpet 2010 var taket i relativt gott skick men det fanns en del mindre problem med läckage på de platta delarna av taket, och hos Henric Jacobson växte en tanke fram om att det på sikt kunde bli aktuellt med ett takbyte. I början av 2018 hade den tanken lett fram till ett beslut om att det gamla betongtaket skulle ersättas med ett nytt. Henric Jacobsons första idé var att det nya taket skulle bestå av röda betongpannor, men så blev det alltså inte.

”Ja, min första tanke var att huset skulle få nya betongpannor. Jag skulle väl kanske kunna beskrivas som en extremt noggrann, intresserad och krävande husägare. För mig var det därför självklart att lägga mycket tid på att undersöka marknaden efter duktiga takläggare som jag också tog in offerter ifrån. En av dessa var William Jansson på W Jansson Bygg & Entreprenad. Idag är jag oerhört glad att jag fick kontakt med William och valde hans företag trots att det fanns billigare offerter. Williams engagemang, intresse och känsla för vad huset borde ha för tak har varit avgörande för det fantastiska tak vi nu har fått. Det var William som övertygade mig om att vi skulle ha ett tegeltak och inte ett betongtak som andra takläggare föreslog. Idag är jag glad att vi lät William övertyga oss för resultatet blev oerhört bra”, säger Henric Jacobson.

”Vi vill vara stolta över våra takprojekt”.

William Jansson startade W Jansson Bygg & Entreprenad för fem år sedan och företaget blev en del av Moniers nätverk med certifierade Takpartners under 2015. Närmare 90 % av uppdragen avser tak och under ett år lägger företaget ett 30-tal tak främst i Marks kommun, Onsala och Kungsbacka.

”Vi arbetar bara med Moniers produkter och vi gör det därför att man erbjuder kvalitet, genomtänkta system och bra garantier. För mig är kvalitet oerhört viktigt och att vi kan erbjuda Moniers 15-åriga funktionsgaranti är ett viktigt argument med stora värden för våra kunder. Vi vill också vara stolta över de takprojekt vi får ansvar för och när det gäller projektet i Onsala är vi lite extra stolta. Kombinationen med ett vackert svenskt taktegel där det under pannorna ligger det uv-beständiga, diffusionsöppna underlagstaket Vittinge Original gör att huset har fått ett tak som kommer att hålla de närmaste hundra åren”, säger William Jansson.

När det blåser storm vid havet är det viktigt med ett stormsäkert tegeltak

Med havet strax utanför husknuten finns det dagar under året med stormvindar på över 25 sekund-meter. Kommer ett taktegel att ligga kvar när höststormarna sätter in? Det var en av frågorna som Henric Jacobson hade när William Jansson föreslog Vittinges enkupiga taktegel.

”Man har ju hört om tegelpannor som blåser av taken så visst var även detta något vi diskuterade. När jag förstod hur Moniers system för taksäkring fungerar blev jag dock övertygad om att det inte var någon risk, och taket har också blivit ordentligt testat då vi redan haft rejäla stormvindar. Visst ligger takpannorna kvar”, säger Henric med ett leende.

Moniers taksäkringslösning för Vittinge taktegel består av ett underspänne som är anpassat till svenska läktdimensioner och geometrin på takteglet. Lösningen ersätter skruv och spik och halverar infästningstiden. Underspännet ger fästkraft där det verkligen behövs och det är i underkanten av takpannorna. Tester visar att lösningen är mer än dubbelt så stark jämfört med traditionell infästning. Dessutom blir det betydligt lättare att ta bort takpannor när det är dags att inspektera taket. Det behöver inte Henric Jacobson göra än på många år, men några besök på taket blir det nog ändå på lite sikt.

”De flesta husägare kanske inte är uppe och går på sina tak men för mig var det självklart att lära känna vårt tak både före, under och efter projektet. Taket är ju en så oerhört viktig del av ett hus och jag vill verkligen ha kontroll och då måste man våga bege sig upp och gå runt. För mig kändes det extra viktigt då taket har många vinklar och vrår samt en kombination av taktegel och plåt. Det känns tryggt att lära känna sitt tak”, berättar Henric.

”Estetiskt blev det ännu bättre än vad jag vågade hoppas på”

Ett krävande och stort tak med alla vinklar och vrår med de krav som det ställer på bl a skärningar. Innan projektet startade hade Henric en vision om hur huset skulle se ut med ett rött taktegel. Förhoppningarna var högt ställda, och resultatet överträffades.

”Estetiskt blev det ännu bättre än vad jag vågade hoppas på. Det är inte bara jag som tycker det. Många av våra grannar har varit här och är av samma uppfattning. Det är givetvis glädjande och jag skulle vilja passa på att ge en mycket stor eloge till William Jansson och hans företag. Williams engagemang har varit fantastiskt. Han har tagit sig tid att visa och förklara, och det intresse med vilket William följt upp projektet har bidragit till att vi känner oss extra nöjda. Innan projektet startade skrev vi ett hantverkskontrakt och det har man hållit till 110 %”.

För Henric Jacobson är det estetiska viktigt, men det är också viktigt att känna sig trygg med ett nytt tak. Att det är lagt på ett hantverksmässigt riktigt sätt och att det håller i många år och skyddar huset från regn, rusk och snö. Moniers funktionsgaranti, som är en Tätt Tak-garanti, var därför ett av skälen till valet av takläggare och taklösning.

”För mig är den 15-åriga funktionsgarantin en mycket viktig trygghetsfaktor. Med den vet jag att takarbetet är utfört av proffs och på ett professionellt sätt, och det är en extra trygghet att det är Monier som står bakom garantin. Företagets storlek och resurser gör att vi inte behöver känna någon oro för om vi kan få hjälp om taket någon gång i framtiden skulle behöva åtgärdas”, avslutar en nöjd Henric Jacobson.   

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...