Lägga tak själv, en perfekt semestersyssla. Tips från Monier.

2014-06-23 Nyhet
Lägga tak själv, en perfekt semestersyssla. Tips från Monier.

Sommartid och semester innebär mindre och större projekt för många som bor i villa eller äger ett sommarhus. Takomläggning är ett av dessa projekt och även om takbyte kan göras året runt är det fortfarande våren och sommaren som är populära tider för detta. Här kommer några tips till dig som tänker lägga taket själv.

1)  Glöm ej säkerheten för alla de som jobbar med takbytet. Se till att det finns godkända byggnadsställningar runt taket. Anlita gärna ett företag som hjälper dig med dessa. Förutom detta är det smart att skaffa säkerhetslinor.

2)  Kolla taklutningen och kontrollera underlaget. Hur ser det ut på vinden, är det torrt och fint eller behöver någonting åtgärdas? Vi rekommenderar att underlaget (traditionell takpapp eller modernt, diffusionsöppet underlagstak) byts ut i samband med pannbyte. Den delen av taket som inte syns är minst lika viktig som det yttre taket.

3)  Läkten är den konstruktion av lodräta och vågräta träreglar som takpannorna läggs på. Den lodräta läkten kallas ströläkt och behövs både för att ventilera taket och för att bära upp den vågräta läkten, bärläkten. Det är på bärläkten som takpannor fästs. Avstånden mellan bärläkten bestäms av vilken typ av takpanna du har valt till ditt tak. När läkten är på plats är det dags att lägga pannorna. Eftersom takpannor är tunga kan det vara smart att få dem direktlevererade på taket. 

4)  Lägg takpannorna. Själva läggningen är inte svår men det krävs noggrannhet. I regel börjar man nerifrån och arbetar sig uppåt. Pannorna fästs i läkten med clips eller speciella skruvar och spikar. För att öka takets livslängd monteras en fågellist vid takfoten som förhindrar att fåglar, löv och barr kommer in under pannorna och försämrar ventilationen.

5)  Nocken är den del på taket där taksidorna möts. Det är en särskilt utsatt del av taket. Nocken ska stoppa snö, vatten, löv och annat från att komma in i takkonstruktionen. Samtidigt skall nocken kunna släppa in luft under pannorna för att ge god ventilation för maximal livslängd hos läkt och underlagstak. Monier har flera specialutvecklade produkter för taknocken, både specialpannor och tätningsprodukter som gör arbetet enklare, samtidigt som de gör taket tätt och långlivat.

6)  Taksäkerhet. Ett tak måste vara utrustat med säkerhetsutrustning,  Det är du, husägaren, som ansvarar för säkerheten för de som ger sig upp på taket för att arbeta. Som t ex sotare, antennmontörer och snöskottare. Detta gäller också om man befinner sig på marken nedanför taket och riskerar att skadas av nedfallande snö och is. Aktuella produkter kan vara taksteg,  gångbryggor, livlinefästen, snörasskydd mm. Är du osäker på om vad som gäller för just ditt tak, fråga om råd hos din närmaste bygghandlare eller kontakta oss på Monier.

7)  Du kan skapa egna lösningar för takluckor, ränndalar, genomföringar, skorstensanslutningar mm med våra originaltillbehör. Har du en vinkel på ditt tak behöver du t ex en vinkelränna, och takpannorna behöver snedskäras. Här är det också viktigt att se till att det blir tätt. Regn och snö, kvistar och löv har en förmåga att leta sig in under pannorna om de får en chans. Monier har olika typer av tätningsband som gör även den krångligaste vinkeln tät. Genomföringar och ventilation är också något som kräver extra omsorg, det vanligaste är att man helt enkelt byter ut pannorna vid genomföringarna när hela taket är lagt.   

För varje typ av takpanna finns detaljerade, kompletta monteringsanvisningar att ladda ner som pdf. Glöm ej heller att Monier lämnar en unik funktionsgaranti på taket. Vi kallar det Tätt tak-garanti och det innebär att vi garanterar att ditt nya tak håller tätt i minst 15 år. För att garantin ska gälla krävs att du använt dig av våra produkter och att dessa är monterade enligt våra monteringsanvisningar.

Detta är en unik garanti eftersom den vanligen förekommande produktgarantin endast garanterar den enskilda takpannans frostbeständighet, hållfasthet och täthet.

Lycka till!

Fler nyheter

Lertegelpannor från Vittinge gav 1800-talsgård rätt karaktär

2024-12-05 Nyhet

På mindre än två år byggde Niklas Petterson och Linn Larsson sin drömgård i 1800-talsstil från grund...

T2 Entreprenad utses till Årets Takentreprenör

2024-06-20 Nyhet

I slutet av maj slogs dörrarna upp till nybyggda Bålsta simhall i Håbo kommun i Uppsala län. Bakom u...

BMI Sverige har framtiden i sikte med proaktivt arbete i fokus

2024-06-19 Nyhet

BMI Sveriges målsättning är att ses som en långsiktig och helhetsleverantör av taksystem med varumär...

Bankeryds Takläggare utnämns till Årets Takmästare för andra gången

2024-05-22 Nyhet

Bankeryds Takläggare vinner priset ”Årets Takmästare” för sitt arbete med Skinnarebo Golf & Coun...