Lertegelpannor från Vittinge gav 1800-talsgård rätt karaktär
På mindre än två år byggde Niklas Petterson och Linn Larsson sin drömgård i 1800-talsstil från grunden. För att ge gården rätt karaktär valdes alla material omsorgsfullt – från kilsågade paneler som målades faluröda med linoljefärg till enkupiga lertegelpannor från Vittinge.
– Det krävdes en del planering för att bygga i den här stilen, men vi lyckades få precis den genuina känsla som vi var ute efter, säger Niklas Petterson.
För några år sedan bestämde sig paret Niklas Petterson och Linn Larsson för att själva bygga en gård på Morbygden utanför Falun i Dalarna. Det vackra landskapet präglas av faluröda hus som i de flesta fall är byggda före förra sekelskiftet, och området klassas som ett världsarv. Niklas och Linn ville att deras gård skulle passa in och valde därför att bygga den i 1800-talsstil med kilsågade paneler, handhyvlade taklister och lertegelpannor. Valet att bygga i äldre stil innebar att delar av arbetet tog längre tid, men mindre än två år senare är gården färdigställd och paret kunde inte vara nöjdare med resultatet.
– Målet var att människor som kör förbi här ska anta att det är ännu en faluröd gård med två hundra år på nacken och det tror jag att vi har lyckats med. Varje gång vi tittar på huset blir vi förvånade över hur mycket vi åstadkommit. Vi har gjort allt själva, från bygglov till färdigt hus, med undantag för el och VVS, och är väldigt stolta, säger Niklas och fortsätter:
– Särskilt nöjda är vi med hur bra taket blev. Pannorna gav precis det intrycket som vi ville åt och med åren kommer den naturliga patinan bara att göra taket vackrare.
Lertegelpannor ger taket liv
Taket är lagt med enkupiga takpannor som tillverkats av Sveriges enda kvarvarande taktegelbruk i Vittinge, knappt 15 mil från Morbygden. Tegelbruket är en del av BMI och har funnits sedan 1872. Där tillverkas Monier takpannor av lera som hämtas lokalt. Den höga järnhalten oxiderar i bränningen och ger den keramiska tegelpannan dess röda färg.
– I mitt yrkesliv inom byggbranschen har jag många gånger imponerats över Vittingepannorna, och vi är glada över att de nu ligger på vårt eget hus. Att lägga enkupiga pannor, istället för tvåkupiga, tar lite längre tid eftersom pannorna kan skilja sig lite i form, men det får man igen genom att taket får ett helt annat liv. Vi blandade pannor från olika pallar för att sprida ut eventuella skiftningar och inte få fält med skarpa kanter, säger Niklas och lägger till:
– Sedan la vi mycket tid på att planera och förbereda takduken, läkten, och se till att allt är exakt rätt innan vi började lägga pannorna.
Vikten av noggrannhet
Niklas anlitade ingen firma, utan skötte takläggningen själv tillsammans med tre vänner – två på varje sida av taket. För att undvika risken att taket blev snett använde arbetslaget snörlinjer som guider.
– Det går inte att överskatta vikten av att planera och vara noggrann vid takläggning. Det finns inga genvägar. Att arbeta med snörlinjer, mäta och sätta streck är mitt bästa tips till alla som lägger lertegel. Om du går ur linjen kommer du inte tillbaka utan att lägga om allt, säger Niklas.
– Sedan såg vi till att en och samma person la en hel sida. Om man tar över från någon annan är det lätt att det går ur linje. Alla lägger lite olika, och det blir lätt snett utan att man är medveten om det.
Efter den noggranna planeringen gick själva takläggningen snabbt. Sedan några år tillbaka är Vittingepannorna utrustade med en klack på baksidan som gör att de hakar fast smidigt i bärläkten och inte behöver skruvas eller spikas fast för att hållas på plats. Därefter fästes tegelpannan med ett underspänne som träs genom infästningsklacken. Utöver att göra takläggningen lättare bidrar klacken och underspännet till att pannorna inte riskerar att lossna ens vid mycket kraftigt oväder.
– Med de här klackarna och underspännet är det mycket lättare att lägga lertegeltak än tidigare. Jag är imponerad över hur effektivt det är. Många är rädda för att lägga lertegel eftersom de tror att det är svårt, men det behöver det inte vara. Det är ett vackert och hållbart material, och nu när pannorna har utvecklats med nya egenskaper finns det få nackdelar, säger Niklas.
Garanti skapar trygghet
Eftersom Niklas och Linn valde att lägga hela taket med produkter från Monier enligt föreskrivna monteringsanvisningar är de berättigade till BMI Sveriges Tätt Tak-garanti. Garantin innebär att BMI byter ut delar av eller hela taket kostnadsfritt om det skulle skadas av väderpåverkan under de kommande 15 åren. För Niklas och Linn innebär försäkringen en trygghet, även om de inte förväntar sig att behöva använda den.
– Tegelpannorna kan hålla i upp till 300 år och taket är lagt efter konstens alla regler, så om inget oväntat hårt oväder drabbar oss kommer det att ligga precis som det gör nu. Det som kan behöva bytas ut långt i framtiden är eventuellt träet i läkten eftersom det är mer utsatt för väderpåverkan, men själva pannorna är gjorda för att hålla länge och det räknar vi med, säger Niklas innan han avslutar:
– Taket är väldigt fint redan nu när det är nytt, och det kommer bara bli vackrare med tiden. Jag önskar att jag kunde snabbspola 70 år framåt och se hur det ser ut när det har fått sin patina. Det blir något att se fram emot.