Lyckat projekt med Vittinge, enkupigt lertegel.

2020-09-15 Nyhet
Lyckat projekt med Vittinge, enkupigt lertegel.

Man brukar säga att det inte finns något vackrare än ett klassiskt svenskt tegeltak. Det är naturligt rött och bleks aldrig. Dessutom blir det bara vackrare med åren. För Henric Jacobson i Onsala var det viktigt när han tillsammans med Moniers Takpartner W. Jansson Bygg & Entreprenad valde Vittinges enkupiga lertegel till familjens villa vid havet i Onsala. Många anser att villan blivit ännu vackrare med det klassiska röda tegeltaket som ersatt 45 år gamla betongpannor. Det lyckade projektet har lett till att en av grannarna också bestämt sig för att byta till Vittinges taktegel.

Fakta

Entreprenör: W. Jansson Bygg & Entreprenad

Material: Vittinge Original och Vittinge E13 (Enkupigt)

Yta: 350 kvm

Bakgrund

Familjen Jacobsons villa har en lång historik. En del av huset är ett gammalt torp från 1700-talet som forslades till Onsala. Torpet blev utgångspunkten för en etappvis utbyggnad som startade i början av 1900-talet, och där sista etappen genomfördes runt 1970. Det var 2010 som Henric Jacobson tillsammans med sin fru köpte huset. Det hade då väl åldrade betongpannor och även bandad plåt på delar av taket. Betongtaket lades under 60-talet och innan dess hade huset ett tegeltak.

"Huset gläds nog åt att åter få ett tegeltak", har en av kommentarerna varit om det nya taket med Vittinges lertegel.

Vid köpet 2010 var taket i relativt gott skick men det fanns en del mindre problem med läckage på de platta delarna av taket, och hos Henric Jacobson växte en tanke fram om att det på sikt kunde bli aktuellt med ett takbyte. I början av 2018 hade den tanken lett fram till ett beslut om att det gamla betongtaket skulle ersättas med ett nytt. Henric Jacobsons första idé var att det nya taket skulle bestå av röda betongpannor, men så blev det alltså inte.

"Ja, min första tanke var att huset skulle få nya betongpannor. Jag skulle väl kanske kunna beskrivas som en extremt noggrann, intresserad och krävande husägare. För mig var det därför självklart att lägga mycket tid på att undersöka marknaden efter duktiga takläggare som jag också tog in offerter från. En av dessa var William Jansson på W Jansson Bygg & Entreprenad. Idag är jag oerhört glad att jag fick kontakt med William och valde hans företag trots att det fanns billigare offerter. Williams engagemang, intresse och känsla för vad huset borde ha för tak har varit avgörande för det fantastiska tak vi nu har fått. Det var William som övertygade mig om att vi skulle ha ett tegeltak och inte ett betongtak som andra takläggare föreslog. Idag är jag glad att vi lät William övertyga oss för resultatet blev oerhört bra", säger Henric Jacobson.

Utmaning: Stormigt vid havet

Med havet strax utanför husknuten finns det dagar under året med stormvindar på över 25 meter per sekund. Kommer ett taktegel att ligga kvar när höststormarna sätter in? Det var en av frågorna som Henric Jacobson hade när William Jansson föreslog Vittinges enkupiga taktegel.

"Man har ju hört om tegelpannor som blåser av taken så visst var även detta något vi diskuterade. När jag förstod hur Moniers system för taksäkring fungerar blev jag dock övertygad om att det inte var någon risk, och taket har också blivit ordentligt testat då vi redan haft rejäla stormvindar. Visst ligger takpannorna kvar", säger Henric med ett leende.

Lösning: Underspänne som ger fästkraft

Moniers taksäkringslösning för Vittinge taktegel består av ett underspänne som är anpassat till svenska läktdimensioner och geometrin på takteglet. Lösningen ersätter skruv och spik och halverar infästningstiden. Underspännet ger fästkraft där det verkligen behövs och det är i underkanten av takpannorna. Tester visar att lösningen är mer än dubbelt så stark jämfört med traditionell infästning. Dessutom blir det betydligt lättare att ta bort takpannor när det är dags att inspektera taket. Det behöver inte Henric Jacobson göra än på många år, men några besök på taket blir det nog ändå på lite sikt.

"De flesta husägare kanske inte är uppe och går på sina tak men för mig var det självklart att lära känna vårt tak både före, under och efter projektet. Taket är ju en så oerhört viktig del av ett hus och jag vill verkligen ha kontroll och då måste man våga bege sig upp och gå runt. För mig kändes det extra viktigt då taket har många vinklar och vrår samt en kombination av taktegel och plåt. Det känns tryggt att lära känna sitt tak", berättar Henric.

Sveriges enda äkta lertegel

Vittinge är idag Sveriges enda taktegelbruk. Härifrån kommer de klassiska enkupiga och tvåkupiga pannorna som fortfarande tillverkas med samma naturliga råvaror som alltid: lera och vatten.

Tegel är ett av Sveriges mest genuina takmaterial, och de allra flesta svenska tegeltak kommer just från Vittinge tegelbruk i södra Uppland, Sveriges enda kvarvarande taktegelbruk. I området runt Vittinge finns den bästa tänkbara råvaran, en lera som har rätt konsistens och är rik på järn. Här har vi tillverkat taktegel sedan 1872. Så om du vill ha ett svenskt taktegel så är Vittinge det enda alternativet.

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...