MONIER lanserar isolering och UV-beständigt underlagstak

2012-05-03 Pressmeddelande
MONIER lanserar isolering och UV-beständigt underlagstak

” Välmående hus ger välmående människor, vilket varit mottot i vår produktutveckling för tak som andas hus som andas”, berättar Johan Nuder, produktutvecklare på Monier Roofing Sverige. ”Då vi är innovatörerna och driver utvecklingen för energieffektiva taklösningar kändes det naturligt att också ta fram en helt ny typ av isolering för den nordiska marknaden. Nu kan vi erbjuda helhetslösning för att minska fukt, spara energi och ge komfort i boendet”.

Testprojekt  1½-plansvilla byggd 1970 Södertälje

Tekniken som Clima Comfort bygger på, att isolera tak från utsidan, har redan funnits under en längre tid i Europa.  I praktiken isoleras taken med skivisolering direkt ovanpå takstolen i likhet med hur vi bygger industribyggnader i Sverige. Egenskaper MONIER nu förädlat ytterligare för att hitta en innovation specialanpassad för nordiska klimatet och byggtraditionen. Johan Nuder fortsätter;

 ” Vi följde Boverkets rapport om i vilka hus det fanns mest fuktskador och upptäckte att oerhört många var byggda på 60- och 70-talet. Vi blev speciellt intresserade av 1½-plansvillor med en komplicerad takkonstruktion ur ett fukt- och isolerperspektiv, på tok för varmt på ovanvåningen under sommaren och energispill på vintern. Därför valde vi också att koncentrera oss på den typen av hus och att hitta en bra helhetslösning för isolering och tak, då många står inför stundande renoveringar inom en snar framtid. ”

Hela utvecklingsprocessen med Clima Comfort-isoleringen och tak som andas har byggts vetenskapligt och med mätutrusning placerat i en tidsenlig 1½-plansvilla byggd 1970 i Södertälje. Ett spännande projekt där vi redan nu kunnat visa mätbara resultat under de kallaste vinterveckorna med höjda inomhustemperaturer samtidigt som fuktigheten minskat på vinden.

” Mätresultaten vi fått är helt otroliga”, fyller Johan Nuder i. Nu hoppas vi självklart att vår innovation med isoleringen även kommer att kunna utvecklas till fler typer av hus liksom till nybyggnationer, men någonstans måste vi starta och då blev bland 1½-plans typhus där det finns 800 000 – 900 000 kvm tak som behöver bli mer energieffektiva utan att riskeras att förgöras av fukt”.

Ytterligare nyhet: underlagstak som andas och har UV-filter

En annan i ögonväckande nyhet som visas för första gången i Norden är underlagstaket Divoroll Ultra. Som likt sin föregångare Divoroll Top RU är miljövänligt och andas likt en vintersportjacka, det vill säga släpper ut fukt men håller borta vätan. Vad man ytterligare försett denna premiumprodukt med är ett UV-filter som gör det slitstarkast i sin klass.

”Divoroll Ultra är ytterligare en ny produkt inom tak som andas och hus som andas. Förutom att den är smidig att arbeta med som takläggare, sparar tid och är ergonomisk ger det unika UV-filtret underlagstaket en mycket lång livslängd, något som matchar bland annat vår klassiska Vittingepanna perfekt – äntligen kan även ett Vittingetak få andas”, avslutar Johan Nuder. 

För mer information, intervjuer samt forskningsrapporter om isolering och beräkning av fukttillstånd i taksystem kontakta:

Johan Nuder, takexpert Monier Roofing AB som forskar och föreläser om energibesparande och fuktsäkra framtidens tak, tel 0702-11 23 76, johan.nuder@monier.com

För övriga frågor om MONIER och högupplösta bilder kontakta:

Petra Wahledow, Kommunikationschef Norden och Baltikum, Monier Roofing AB, tel 0702-57 55 50, petra.wahledow@monier.com

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...