​Nyhet! Aerlox – kanske universums mest avancerade takpanna

2020-03-20 Pressmeddelande

Nu presenterar vi på BMI Monier innovationen Aerlox betongtakpanna – Ett nytt material och en ny design ger Aerlox många fördelar i jämförelse med den traditionella betongtakpannan.

Minimal mosspåväxt

Fukt i takpannor är grogrunden för påväxt av mossa och alger. Två egenskaper hos Aerlox verkar i synergi för att minska pannans fuktinnehåll:

  1. Den täta betongen gör att mindre vatten absorberas vilket minskar den sammanlagda tiden som pannan är fuktig.
  2. I designen av pannan har vi introducerat en droppkant. Detta medför, förutom ett nättare intryck av pannan, att vatten inte kapillärt sugs upp mellan pannorna i framkant.

Dessa två fuktreducerande egenskaper gör tillsammans att det växer betydligt mindre mossa på Aerlox.

Unik materialkomposition och vacker design

I BMI Moniers testcenter i tyska Heusenstamm har ett team av ingenjörer lagt många CAD/CAM-timmar på att beräkna hållfastheten i den nya konstruktionen.

- Nya och bättre modelleringsprogram i datorn har hjälpt oss att optimera konstruktionen av takpannan. På så sätt har vi uppnått en lägre vikt och en nättare, modernare profil samtidigt som hållfastheten har ökat, berättar Mikael Berg, Produktchef på BMI Monier.

Lägre vikt ger enklare takläggning

Tack vare den lägre vikten går takläggningen enklare och snabbare med Aerlox, samtidigt som transporter och logistik blir, miljömässigt, mer hållbara. Aerlox väger ett halvt kilo mindre än den traditionella svenska betongpannan, men är minst lika stark. Detta medför att vikten för materialet av ett standardtak i Sverige minskar med cirka ett ton!

En panna för den designintresserade

I och med den nya profilen och skugglinjen i takpannans framkant erhålls ett mer nätt och elegant intryck. Skuggorna som bildas av framkanten ger också taket liv när solen passerar över himlen. Estetiken blir mer sober och mindre dominant jämfört med traditionella tak.

Testad för verkligheten

Den nya takpannan är resultatet av mångårig forskning i vårt tekniska centrum i tyska Heusenstamm, vilket saknar motsvarighet i Europa. Här arbetar naturvetare sida vid sida med formgivare och utvecklingen sker både med hjälp av kraftfulla CAD/CAM-simuleringar och verkliga test i anläggningens enorma testkammare för stormar, regn och extrem kyla. I det tekniska centrets växthus kan vi också utvärdera takpannornas motståndskraft mot påväxt av mossa och alger.

Utöver allt detta använder vi omfattande fysiska tester av den färdiga produkten.

  • Walkability-testet: Vi promenerar över taket med viktväst, totalvikt 130 kg. För att säkerställa att pannorna, med god marginal, håller att gå på.
  • Patch Load-testet: I detta test delas takpannan upp i ett rutmönster där varje liten ruta trycktestas. Detta för att säkerställa att pannan inte har några svaga punkter.
  • Porositet och vattenpermeabilitet: Vi undersöker noga våra takpannornas porositet och vattenpermeabilitet, för att säkerställa att de inte passerar våra gränsvärden och absorberar för mycket fukt.

Sammanfattning

Aerlox ger ett tak som kommer att hålla längre och ser snyggare ut under längre tid. Dessutom blir taket lättare att lägga tack vare den låga vikten!

Den nya takpannan lanseras den 1 april i tre färger; tegelröd, mörkgrå och svart. Du hittar den hos våra återförsäljare.

Läs mer på framtidenstak.se eller kontakta Produktchef Mikael Berg på: mikael.berg@bmigroup.se eller telefon: 0709-602594, ifall du har ytterligare frågor.

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...