Så här räddar du taket i vinter: MONIER ger experttips om snöröjning och tak-check!

2012-11-12 Pressmeddelande
Så här räddar du taket i vinter: MONIER ger experttips om snöröjning och tak-check!

Rätt typ av snöröjning och underhåll räddar taket i tid, menar takexperten MONIER, som nu vill uppmärksamma alla som har hus på de riskfaktorer för tak som föreligger när vintern kommer. Här är MONIERs experttips;

”Kom ihåg, att taket mår bra är en förutsättning för ett friskt hus, säger Johan Johansson teknisk konsult på Monier Roofing AB.

Det finns en rad förebyggande aktiviteter man kan göra på sitt hus eller sitt fritidhus. Förutom rätt typ av snöröjning gäller det även att titta på takets friskhet och ålder. Något man gör med en så kallad ”tak-check”, där taket undersöks ordentligt både in- och utvändigt.

Så här utförs en tak-check:

  • Invändigt tittar du på tätning, takets undersida, gärna med fuktmätare. Titta efter blåträ eller fuktfläckar och kontrollera tätning vid nock, takvinklar och genomföringar. Upptorkade packningar och tätningsmaterial bör bytas. Kontrollera att virket under dåliga tätningar inte är fuktskadat.
  • Särskilt noga undersöker du nock, takvinklar och genomföringar.
  • Utvändigt: har inte snön lagt sig redan kan du också undersöka takpannor, så att de inte spruckit eller ramlat av. På våren kan du undersöka frostsprängningar och sprickor.
  • Infästning: känn efter att alla pannor ligger säkert, ligger pannor löst kan de bero på att läkten är skadad. Titta så att gavelpannor och plåtar ligger rätt.
  • Taksäkerheten: inför vintern ska du nu också se över taksäkerhetsutrustningen som snörasskydd, livlineinfästning med mera.
  • Ventilation: ytlig rost på plåtdetaljer som luckor och skorstenar kan åtgärdas genom att slipas och målas om.

MONIERs proffstips på förebyggande snöröjning:

  • Eftersom snöns densitet kan variera mellan 30 kg – 400 kg per kubikmeter är det svårt att veta när ett tak behöver skottas. Det kan dock finnas fler skäl till att skotta sitt tak, exempelvis för att förebygga snöras.
  • Om man bedömer skottning som nödvändigt är det viktigt att man gör det på ett säkert sätt. Säkerhetslina skall användas och den skall hållas sträckt under arbetet.
  • Försök skotta jämnt, snedfördelning av snö kan göra mer skada då tyngden blir omfördelad mot konstruktionen. Försök att avlasta taket succesivt på ömse sidor om nocken.
  • Ta inte bort all snö, du kan av misstag skada pannor, plåt, tegel och takpapp. Lämna ungefär 20 centimeter snö kvar på taket, då minskar risken att halka och att man skadar takmaterialet.

Ett normaltak som lagts professionellt har, beroende på val av takpanna, en livslängd på minst 40 år. Vilket också kan vara fördelaktigt inför nästa vinter att se över. Är man det minsta osäker om att själv gå upp på taken bör man ta professionell hjälp.

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...