Siw Malmkvist får ett nytt fint tegeltak
”Anders knackar på” är en programserie med snickaren Anders Öfvergård där han hälsar på hos kända personer som han beundrar och vill lära känna lite bättre, samtidigt som han renoverar deras hus. Denna gång hade turen kommit till den legendariska artisten Siw Malmkvist och hennes man Fredrik Ohlsson i deras sommarstuga i Limmared. Stugan är ursprungligen ett 1800-talstorp och ligger enskilt och stilla vid en vacker liten sjö, en riktigt rofylld plats. Här har Siw och Fredrik spenderat sina somrar sedan 1971 och stugan har varit en fast punkt för familjens barn och barnbarn under alla år.
– Det har alltid varit så mysigt här, berättar Siw, och det är en stor kontrast till vardagen i stan, alldeles stilla och lugnt. Fredrik har ärvt huset och hans mormors mor bodde här en gång i tiden.
Knäckt tak
– På senare tid har huset varit eftersatt. Jag har skrapat mossa från de gamla pannorna under många år, men jag orkar inte det längre. Ett nytt tak var välbehövligt. Dessutom rasade en stor tall ner över huset för några år sedan och knäckte taket på mitten. Det var dramatiskt. Vi lagade det hjälpligt, men det blev inte så bra. Sedan dess har det varit en svacka mitt på nocken.
Sagt och gjort. Ett nytt tak skulle det bli och Martin Sanell var takläggaren som fick ansvaret för att byta hela taket, inklusive underlag, plåt och hängrännor. Han berättar om ett rätt omfattande jobb:
– Det är alltid mycket att ta hänsyn till med gamla hus och här var det ett så kallat stick-tak med underlag av träplattor istället för råspont. Taket var ju också knäckt och bara hjälpligt åtgärdat. Dessutom hängde hela taket så vi fick lusa ordentligt (bygga på läkten) så att det blev plant igen.
Enkupigt ska det vara
– Jag hade först tänkt mig en annan typ av panna, fortsätter Martin, men blev övertalad att välja det enkupiga lerteglet från Vittinge. Och nu måste jag erkänna att jag är glad at vi ändrade oss. De här tegelpannorna passar perfekt på den här typen av gamla hus. Enkupigt tegel är lite svårare och mer tidskrävande att lägga. Man måste vara väldigt noga för att få det rakt och snyggt. Men numera är det lättare sedan de lagt till en liten klack på pannorna och tagit fram ett nytt underspänne för att fästa dem i läkten.
Siw själv är mycket nöjd med resultatet och mäkta imponerad av byggarna.
– Vilka fantastiskt duktiga takläggare, och så snabba de varit! Fullständigt fenomenala! Dessutom har de varit väldigt trevliga och lärt mig mycket om tak och gamla hus. Jag är väldigt glad och tacksam för det nya taket och extra glad för att vi valde just det enkupiga teglet istället för det tvåkupiga. Det hade inte passat lika bra på vårt hus.
Anders Öfvergård instämmer också i berömmet, och lägger till:
– Det blev ett superfint tak. Och enkupigt var ett jäkligt bra val. Martin och hans killar har gjort ett suveränt bra jobb. Det blev snyggt som f…
Efter tre intensiva dagar av byggande och inspelning, där allt har varit minutiöst planerat timme för timme, är nu även detta avsnitt färdigt. Anders har lärt känna en av våra allra största artister och Siw och Fredrik har fått ett nytt kök och ett nytt fint tak.
Vacker patina
– För oss från Vittinge är det härligt att se hur våra pannor kommer till sin rätt på den här typen av hus, berättar Mikael Berg, produktchef på BMI Sverige. Och jag kan glädja Siw och Fredrik med att deras tak kommer att få en vacker patina med tiden och bara bli ännu finare med åren. Dessutom har de nu fått ett taktegel med långa anor och traditioner. Vittinge är Sveriges enda kvarvarande taktegelbruk och här har vi tillverkat pannor sedan mitten på 1800-talet. Och vi använder fortfarande samma naturliga råvaror nu som då: lera och vatten, ingenting annat. Det är dessutom närproducerat i ordets rätta bemärkelse. Leran hämtar vi från markerna här bredvid bruket.