Snabbare, snyggare och stabilare med Moniers nya taksäkerhetssystem

2015-01-19 Nyhet
Snabbare, snyggare och stabilare med Moniers nya taksäkerhetssystem

I samarbete med flera takläggare har Monier utvecklat ett nytt taksäkerhetssystem som avsevärt underlättar monteringen av taksäkerhetsdetaljerna. Systemet är smidigt att arbeta med och gör monteringen både enklare och snabbare vilket resulterar i stora tidsbesparingar.

Sedan 1999 driver Robert Norr byggfirman Byggsmart i Hällby som ligger i utkanten av Eskilstuna. Firman har utöver traditionella byggnationer fokuserat sin verksamhet på takläggningar. Ett aktuellt projekt är takbyte och montering av taksäkerhetsutrustning på sex stycken flerplans radhuslängor i Ekeby utanför Eskilstuna. Husen som är byggda på åttiotalet har tak av åldersbetingade takpannor monterade på underlag av masonit.

- Takytan per hus är 620 m2 och vårt uppdrag här är att byta takpannorna och anpassa effektiva moderna taksäkerhetslösningar. Vi byter ut masoniten mot träunderlag och ersätter det gamla taket med Jönåkerpannan, berättar Robert Norr.

- Ofta kan monteringen av olika typer av takutrustning vara både tidskrävande och komplicerad. Det är många olika delar som ska sammanfogas och till dessa ska man hålla reda på mycket smådelar. Till taket har vi valt den nya taksäkerhetsutrustningen från Monier då den på alla sätt motsvarar våra höga krav och även med fördel lämpar sig för alla typer av tak. Sedan vi fick systemet presenterat för oss av Monier, har vi med spänning sett fram emot att få utprova det i skarpt läge, berättar Robert.

Moniers nya system för taksäkerhet består av räcken, takbryggor, snörasskydd m.m. Utrustning som genom sin tilltalande utformning också tillför en positiv upplevelse av takmiljön.

- Systemet är mycket smidigt att arbeta med och gör monteringen både enklare och snabbare, vilket resulterar i stora tidsbesparingar för oss som montörer. Våra montörer uppskattar de lättmonterade konsolerna vilka ger utrustningen ett stabilt läge nära takytan. Antalet skruvar och smådelar är starkt begränsat vilket förenklar monteringen avsevärt för oss, säger Robert.

- Långa delar som vi tidigare fick krångla in och anpassa genom hålen i konsolerna lägger vi nu enkelt i de anpassade fästena. En annan uppskattad fördel är det förmonterade pressbultarna som gör att vi rejält begränsar arbetsmomenten. Detta gör sammantaget att vi sparar in ca 40% av arbetstiden. Eftersom monteringen blir enklare går det snabbare att få taket tätt under byggtiden, vilket också underlättar arbetet för oss. Alla delar är godkända för infästning av säkerhetslina vilket samtidigt gör vårt arbete på taket säkrare.

- Säkerheten är för oss alltid av högsta vikt då vi arbetar med takläggning. Det gäller både för vår personal vid monteringsarbeten men även för kunden som har kravet att taket förses med utrustning som uppfyller gällande regelverk för säkerhet, säger Robert.

- Tidsvinsten gör att vi både snabbare och effektivare kan genomföra våra projekt till en lägre kostnad vilket i slutändan är positivt för både kunden och oss, berättar Robert. Det genomtänkta och funktionella systemets fördelar har avsevärt effektiviserat vårt arbete på taket med stora tidsbesparingar som följd, avslutar Robert Norr.

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...