Solceller från Monier till Sveriges första certifierade Passiv-villa!

2012-10-22 Pressmeddelande
Solceller från Monier till Sveriges första certifierade Passiv-villa!

Sveriges första enfamiljsvilla som certifierats som passivhus enligt internationell standard har invigts. Huset är byggt av Fiskarhedenvillan och ligger i Upplands Väsby. Monier Roofing AB har levererat solcellerna som producerar den el som täcker driften av huset.

- Monier har, tillsammans med Fiskarhedenvillan, tagit ett steg mot Framtidens tak. Eftersom vi har kunskapen om yttertak och de har kunskap om takets konstruktion så kom vi fram till en lösning som kombinerar byggteknik och naturligt- och komplett takmaterial med solcellsteknik, säger Clein Johansson Ullenvik, VD Monier Roofing AB.

Trots det mulna och trista vädret på invigningsdagen den 19 oktober genererade solcellerna 250 W, vilket bevisar att solenergi är en god investering på norra breddgrader. Det som inte förbrukas säljs dessutom vidare i elnätet. Under solcellerna har arkitekten valt att lägga den moderna, platta tegelpannan Turmalin,  från Monier, som harmonierar väl med solcellsinstallationen och huset i övrigt.

På invigningen av villa  Björken talade Tomas Kåberger, professor och ordförande Japan Renewable Energy Foundation och arkitekt Hans Eek samt Gunnar Jönsson, vd Fiskarhedenvillan. Simone Kreutzer, vd Intressegrupp Passivhus Sverige, överlämnade passivhuscertifikatet utfärdat av Passivhusinstitutet i Darmstadt, Tyskland.

För mer information om Moniers satsning på solcellsteknik kontakta Niclas During, Produktchef, Monier, niclas.during@monier.com.

För mer information om Fiskarhedenvilla och Passivhus, kontakta Michael Staffas, Produktchef passivhus, Telefon: 08-660 02 50, E-post: michael.staffas@fiskarhedenvillan.se

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...