Sveriges bästa takläggare presenteras av Monier - ’King of Roofs 2013’ tävlingen avgjord

2013-05-22 Pressmeddelande
Sveriges bästa takläggare presenteras av Monier - ’King of Roofs 2013’ tävlingen avgjord

Vikens Plåt & Tegel AB med sitt speciella takprojekt på Stockholm Stadshus är Sveriges bästa takläggare när Moniers årliga tävling för yrkesskickliga och seriösa hantverkare ’ King of Roofs’ nu är avgjord.

”Att lägga tak är ett kreativt precisionshantverk som kräver skicklighet, styrka och noggrannhet, säger Johan Johansson, takexpert och jurymedlem på Monier Roofing AB. Det är sjunde året i rad vi arrangerar tävlingen vars syfte är att lyfta fram just den här typen av hantverkare, samtidigt utgör takläggaren idag också en resurs som svarar på allt från designfrågor till material- och produktexpertis som kräver långt mer än att bara lägga på pannor”.

Årets vinnartak ligger på en av Sveriges mest kända byggnader. Att lägga ett nytt tegeltak på Stockholms Stadshus innergård var ett mycket krävande projekt, inte minst pga den extremt branta taklutningen på ca 80 grader. Dessutom är varje taktegel handslaget, producerat på Moniers tegelbruk i danska Volstrup som är det enda nordiska tegelbruket där man fortfarande tillverkar taktegel för hand.

Tävlingen King of Roofs som arrangerats sedan 2007 av MONIER utser i respektive Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen, den bästa takläggaren efter att takläggarna skickat in sina bidrag. Bidragen undersöks och bedöms efter; estetisk lösning, teknisk lösning, utnyttjande av taktillbehör och specialkomponenter, takmannaskap, det vill säga nöjd kund, god lönsamhet, fackmannamässighet, bra och säkra arbetsförhållanden.

Motivering för årets vinnare lyder:

”Ett mer utmanande takprojekt än detta är svårt att finna. En byggnad av riksintresse med stort kulturvärde. Stringenta krav på att material och utförande skall vara identiska med de ursprungliga från tiden för byggnadens uppförande. Ett flerårigt engagemang från entreprenören har slutligen resulterat i ett fantastiskt vackert tak, belagt med en handslagen kopia av det ursprungliga takteglet.”

Fakta ’King of Roofs’

  • ’King of Roofs’ har arrangerats sedan 2007 och är öppen enbart för takläggare inom MONIER Takpartner nätverket. Målsättningen är att öka yrkesstoltheten bland takläggare och samtidigt lyfta fram duktiga och seriösa hantverkare.
  • En takläggare kan tävla med ett eller flera tak. Varje bidrag skickas in med före- och efterbild samt beskrivning av tillvägagångssätt, materialval och särskilda utmaningar takläggaren ställts inför.
  • Bidragen undersöks och bedöms efter; estetisk lösning, teknisk lösning, utnyttjande av taktillbehör och specialkomponenter, takmannaskap, det vill säga nöjd kund, god lönsamhet, fackmannamässighet, bra och säkra arbetsförhållanden.
  • ’King of Roofs’-tävlingen arrangeras av Monier i alla nordiska och baltiska länder. Detta för att lyfta fram många duktiga nationella hantverkare.


Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...