​Tak med extra kärlek gör JBE Takspecialisterna till årets King of Roofs

2020-05-12 Nyhet
​Tak med extra kärlek gör JBE Takspecialisterna till årets King of Roofs

Funktionellt – och med bevarad känsla för originalets stil. Efter det krävande uppdraget med Lars Hermanssons hundraåriga villa i Norrköping har JBE Takspecialisterna korats till årets vinnare av Moniers utmärkelse King of Roofs.

– Det är roligt med tak som ger en utmaning, säger Jonatan Berggren, som driver JBE Takspecialisterna.

Det byggdes 1923 som sommarresidens för en av Norrköpings många textilfabrikörer, med tennisplan och tjänstebostad för trädgårdsmästare och två husor. Nu har jugendhuset i Åby utanför Norrköping, precis invid Bråviken, helrenoverats för moderna behov och med känslan för den äldre tidens stil bevarad. Som kronan på verkat glittrar ett svart tak med glaserade pannor från Nortegl.

– Det var ett krävande uppdrag med många detaljer. Huset hade två gamla kupor som skulle bevaras jämte nya moderna takfönster. Det var många plåtdetaljer, dubbla skorstenar och krön som gjorde arbetet betydligt mer komplext än ett standardtak, säger Jonatan Berggren, vd och grundare av JBE Takspecialisterna.

Kund med hårda krav

Arbetet med Lars Hermanssons hus utfördes exakt inom utsatt tid och stod färdigt i januari 2019. Utförandet, och inte minst lyhördheten för kundens behov och önskemål – det som kallas gott takmannaskap – har gjort att JBE Takspecialisterna utsetts till King of Roofs, Moniers årliga utmärkelse för särskilda insatser inom branschen.

– Det var väldigt mycket jobb, med helvalmat tak och en del sneda linjer som skapade utmaningar för plåtarbetet. Jag ställde också hårda krav i min offertförfrågan, med bland annat vite om arbetet inte genomfördes i tid. Men allt löpte helt friktionsfritt och arbetet utfördes klockrent, säger Lars Hermansson, som äger huset.

Taket centralt för husets känsla

Många husägare tänker inte på hur viktigt taket är för husets helhetskänsla. Men för Lars Hermansson, som arbetat med att renovera villan i tre och ett halvt år, var det aldrig tal om att göra några kompromisser. Något som Jonatan Berggren uppskattar.

– Jag har arbetat som takläggare sedan 2010 och blir alltid väldigt glad över uppdrag där takets betydelse för helheten inte glöms bort. Lars Hermansson var en sådan kund. Och då är det inte svårt att lägga ner lite extra kärlek på taket, säger Jonatan Berggren.

– Det ser fantastiskt ut. Taket är ju en central del. Det syns väldigt mycket. Och jag kände mig hela tiden trygg med Jonatan och JBE Takspecialisterna som utförare, säger Lars Hermansson.

Fler nyheter

Bankeryds Takläggare utnämns till Årets Takmästare för andra gången

2024-05-22 Nyhet

Bankeryds Takläggare vinner priset ”Årets Takmästare” för sitt arbete med Skinnarebo Golf & Coun...

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...