Takförnyelse – illusionen av ett nytt tak

2019-11-15 Nyhet
Takförnyelse – illusionen av ett nytt tak

Att tvätta och måla betongtakpannorna gör att taket ser nyare och fräschare ut och det är lätt att tro att det därför också blir tätare och säkrare, men det är inget annat än en illusion, som med tiden dessutom kan bli mycket kostsam.

– Livslängd och utseende är två helt olika saker och takmålning är inget annat än en kosmetisk insats som inte påverkar takets livslängd", säger Johan Johansson, senior tekniker på BMI Monier. Taket är en alldeles för viktig del av huset för att chansa med. Och risken finns alltid att man låter bli att renovera sitt tak om det ser fräscht ut på ytan.

Johan förtydligar: – Normalt håller ett tak tätt i minst 50 år även om utseendet på pannorna förändras tidigare än så. Och det är oftast läckage runt genomföringar eller tätheten i undertaket som gör att det är dags att byta tak. Principiellt skulle man kunna lägga tillbaka takpannorna efter utbyte av läkt och underlag, men de allra flesta väljer att samtidigt byta ut takpannorna.

– Betongtakpannor målas två gånger vid tillverkningen, under en strikt kontrollerad och kvalitetssäkrad process. Att måla på gamla betongpannor på ett tak är inget vi rekommenderar. Målningsförhållandena är svåra att kontrollera och takpannornas yta förändras över tid så att det inte längre är säkert att färgen fastnar ordentligt.

– Att påstå till exempel att ”målning förlänger takets livslängd” eller att ”ditt gamla tak blir som nytt” är att vilseleda konsumenten anser vi på BMI Sverige. I bästa fall kan man få en kortsidig estetisk effekt men det förlänger inte takets livslängd. Risken är istället att taket uppfattas som friskt och omläggning av taket sker först efter en tids läckage med större följdskador och ökade kostnader till följd.

– Vårt råd är att anlita ett takproffs som besiktigar hela takets kondition, underlag och ytskikt, och som kan identifiera ditt taks svaga punkter: genomföringar, takvinklar och takfönster/kupor. Då får du veta vad som skulle öka säkerheten och livslängden för just ditt tak, summerar Johan.

Sammanfattningsvis finns det inga genvägar till ett tätt och hållbart tak med lång livslängd. Behöver man renovera taket, så ska man göra det med professionell hjälp och kvalitetsprodukter för både undertak och ytskikt. Det är där man ska lägga pengarna, istället för att måla på gamla pannor. Det tjänar man alltid på i längden.

För mer information gå in på monier.se eller kontakta oss på tel 08-555 660 61 och takinfo@monier.com.

Se gärna inslaget om takmålning på SVT: 
https://www.svt.se/nyheter/konsument/hantverkaren-fulfixade-somsris-tak-vagrar-ersatta-henne

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...