Vinnaren av King of Roofs 2017 kombinerar estetik, teknik och en hög säkerhetsnivå

2017-05-04 Nyhet
Vinnaren av King of Roofs 2017 kombinerar estetik,  teknik och en hög säkerhetsnivå

För tio år sedan, 2007, instiftade Monier Roofing tävlingen ”King of Roofs” för att lyfta fram speciellt yrkeskunniga och professionella takläggarföretag i Sverige. Genom att varje år utse landets bästa takläggare vill Monier Roofing sätta fokus på de höga krav som måste ställas på estetiskt, tekniskt och hantverksmässigt lagda tak. Många faktorer vägs in i bedömningen av de inlämnade tävlingsbidragen. Förutom att taken ska vara vackra och skapa mervärden för en byggnad bedöms ett stort antal tekniska detaljer, innovativ lösningsnivå, projektekonomi samt arbetsmiljö- och säkerhetsförhållanden under arbetet.

Till vinnare av ”King of Roofs 2017” har Monier Roofings jury utsett företaget Andersson Bygg & Takentreprenad AB i Ludvika. Företaget är medlem i Moniers Takpartner-nätverk och tilldelades förstapriset för det arbete som utförts när den historiskt intressanta byggnaden Lillgården i Brunnsvik, Ludvika, fick ett nytt klassiskt tegeltak med Vittinge Klassisk T11. Vittinge är ett taktegel med unik färg och ytstruktur som produceras i Sveriges enda kvarvarande taktegelbruk.

Juryns motivering till valet av vinnare lyder: ”Denna takrenovering är ett fint exempel på gott takmannaskap. Genom känsla för byggnadens historia i det estetiska och hantverksskicklighet i alla delar, i det praktiska och affärsmässiga utförandet. Ett tak som estetiskt återställts till ursprungsskick men tekniskt uppgraderats för framtiden”.

Lillgården i Brunnsvik byggdes 1909 i jugendstil och huset ligger vid sjön Väsman i Ludvika kommun. Det idag privatägda huset ägdes en gång av ABF och har bl a varit bostad åt politikern Rickard Sandler som var svensk statsminister åren 1925-26. Huset är en del av den svenska byggnadshistorien och det är också takteglet Vittinge som förenar hundraåriga traditioner, trend och hållbarhet. Teglet är idag mer populärt än någonsin och Niklas Andersson som är ägare till Andersson Bygg & Takentreprenad menar att Vittinge var ett naturligt val när Lillgården skulle få ett nytt tak.

- "Lillgården hade ursprungligen ett Vittinge-tegel och efter många år lades betongpannor i samband med en renovering. Eftersom de nuvarande ägarna har som ambition att återställa huset till sitt ursprungliga skick var det självklart att välja Vittinge Klassisk. Den totala takytan är cirka tvåhundra kvadratmeter och projektet ställde oss inför flera utmaningar. Dels är taket väldigt brant, dels saknar fastigheten en riktig infart och ligger i en backe. Vi fick därför använda en teleskopslastare under hela projektet både för att lyfta upp teglet men också för ställningsförflyttningar", säger Niklas Andersson.

”Det är bra och viktigt att Monier lyfter frågor som rör säkerhet på taket”

Att projektet Lillgården skulle resultera i att Niklas företag skulle utses till King of Roofs var en överraskning även om man insåg att projektet var annorlunda och spännande.

- "Vi visste att det var ett intressant projekt men blev ändå överraskade och givetvis väldigt glada när vi fick beskedet om vinsten. För oss betyder det mycket att vi utsetts till King of Roofs. Det är ett viktigt bevis på att vi är ett professionellt och mycket seriöst takläggarföretag som lägger stor vikt vid såväl det estetiska, tekniska och även säkerhetsmässiga. Säkerheten handlar både om att förse tak med rätt säkerhetsdetaljer men också om att arbeta med rätt arbetsmiljö- och säkerhetsförhållanden under ett projekt. Här slarvas det alldeles för mycket idag och därför är det bra att Monier Roofing väger in dessa aspekter i tävlingen och även lyfter fram det på andra sätt i kommunikationen mot marknaden", fortsätter Niklas.

Niklas Andersson startade sitt företag 1998 och det har sakta men säkert vuxit och även breddats till att också erbjuda exempelvis fönsterbyten och andra byggtjänster. Takarbeten är dock en mycket viktig del av verksamheten och efterfrågan på företagets taktjänster ökar konstant. I snart tio år har Andersson Bygg & Takentreprenad ingått i Moniers Takpartner-nätverk och Niklas ser stora värden i att vara en del av nätverket.

- "För oss har det ett stort värde att kunna ta del av erfarenhetsutbytet i nätverket, få utbildning och även bli uppdaterade kontinuerligt produktmässigt och tekniskt, och även när det gäller exempelvis den viktiga taksäkerheten. På det sättet blir vi ett komplett takläggarföretag som verkligen kan ta ansvar för rätt genomförda helhetslösningar."

Lillgårdens tekniskt avancerade tak är ett bra exempel på en sådan helhetslösning som utformats i nära dialog med kunden. Förutom att lägga Vittinge Klassisk har Niklas team exempelvis byggt en ny takkupa, falsat bandtäckning på alla låglutande takdelar, försett taket med ny vattenavrinning, monterat säkerhetsdetaljer som takstege och glidskydd och även använt Moniers tätningssystem Wakaflex på olika delar av taket. 

Fler nyheter

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...

Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet

Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Un...