Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet
Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en gård i sann 1800-talsanda var valet av tegelpannor en viktig pusselbit. För dem fanns det bara en modell som var aktuell – Vittinges enkupiga lertegelpannor.
– De är framtagna på samma sätt som för 100 år sedan – enbart gjorda av lera och vatten och ser i princip ut som de gjorde då. Det var otroligt viktigt för helhetsintrycket av huset och resultatet blev verkligen enligt vår vision, säger Niklas Petterson.

Paret Niklas och Linn från Dalarna träffades 2020 och bestämde sig redan tidigt i relationen för att leta hus tillsammans. Båda drömde om en gård eller ett klassiskt dalahus i äldre stil, något som visade sig vara svårare än de trodde att hitta på marknaden. Men en vårdag 2021 dök tomtmarken i Morbygden strax utanför Falun upp i flödet och efter ett spontant besök valde paret att slå till. Trots alla träd och allt sly som täckte marken var potentialen för drömgården tydlig och snart hade de bestämt sig för att inleda ett ambitiöst husprojekt med målet att göra så mycket som möjligt själva. Eftersom Niklas är snickare och Linn har lång erfarenhet som geotekniker har de båda kompetens och kunskap för att ro projektet i hamn, även om resan har kantats av utmaningar och uppförsbackar.

Historisk panna med modernt resultat

Efter en lång process med kommunen fick Niklas och Linn äntligen sitt bygglov och under våren 2023 kunde det första spadtaget tas. Paret byggde skalet till huset med moduler i lösvirke som sedan restes och stod färdigt i somras. När stommen var på plats började nästa del av projektet – takläggningen. För både Niklas och Linn var det viktigt att taket skulle se tidstypiskt ut och passa stilen som de hade föreställt sig, vilket gjorde att det endast fanns ett taktegel som var aktuellt för dem - Vittinge.
– Jag har lång erfarenhet av Vittinge och BMI:s andra produkter efter mina många år som snickare, så att använda deras lertegelpannor till vårt projekt var givet. Vittinges enkupiga lertegelpanna var den panna som skulle ge oss det viktiga helhetsintrycket samtidigt som det säkerställer hög kvalitet på taket år efter år. Till skillnad från betongpannor är ingen lertegelpanna den andra lik, vilket kan vara utmanande vid själva läggningen, men skapar ett helt annat liv i taket, säger Niklas Pettersson.

Underlagsprodukter som säkrar upp

Utöver valet av Vittinges tegeltakpannor beslutade sig paret för att lägga ett komplett tak från BMI. De ville vara säkra på att takets alla delar är kompatibla och att slutresultatet blir ett tätt tak som håller under en väldigt lång tid. Niklas och Linn strävade efter att använda så mycket naturliga material som möjligt men samtidigt kunna använda modern byggteknik, något som har ställt högre krav på både underlagsprodukter och tak.
– Vi har exempelvis valt att fullisolera med träfiberisolering i väggar och tak. Detta gör att man behöver vara ännu noggrannare med tätskikten, för att få en fuktsäker konstruktion. Att vi valde ett komplett tak från BMI var därför självklart, eftersom kombinationen ger ett väldigt slitstarkt tak. Underlagsmaterialen är också lätta att jobba med och det sparar väldigt mycket tid, något som alltid är en bristvara i sådana här projekt, säger Niklas.

Framtida garantier

Paret valde att lägga ett helt taksystem från BMI (Monier och Icopal). Det består således av Vittinge taktegelpannor, tillhörande underlagsprodukter, tätning, infästningar och taksäkerhet. Eftersom produkterna läggs utifrån BMI:s monteringsanvisningar kan Niklas och Linn ansöka om Tätt Tak Garantin när huset är färdigt. Den unika garantin innebär att BMI byter ut delar av eller hela taket kostnadsfritt om det i framtiden skulle skadas av väderförhållanden.
– Vi ska ju bo här länge och det är skönt att veta att det finns en trygghet om något händer. För oss var det ett självklart val, säger Linn Larsson innan hon avslutar:
– Att göra ett sådant här projekt utan bra produkter skulle inte ha gått, men det har också krävts en hel del tålamod, en viss naivitet och regelbundna mellanmål. Vi är väldigt glada över att ha fått så fin stöttning från familj och vänner och att vi snart är i mål. Nu ser vi fram emot att få flytta in och förhoppningsvis fira påsk i huset framåt vårkanten!

Följ Niklas och Linns resa på Instagram.

Fler nyheter

Bankeryds Takläggare utnämns till Årets Takmästare för andra gången

2024-05-22 Nyhet

Bankeryds Takläggare vinner priset ”Årets Takmästare” för sitt arbete med Skinnarebo Golf & Coun...

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...