Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

2023-09-22 Nyhet
Uthållig logistiskinsats gav utmärkelse

Den sfäriska “Domen” på Universeum är ett landmärke i Göteborg och ett annorlunda takprojekt. För Takbyrån i Alingsås AB var huvuduppdraget från början att installera 1000 kvm tätskikt till “Bron”, en ny huskropp för utställningar. Parallellt tog utmaningen och samarbetet kring taket till Domen form. Inte nog med det, nu har företaget fått utmärkelsen som “Årets Takentreprenör” för sin entreprenadinsats på Universeum.

Resultatet blev en sfär av tätskikt

Gert Wingårdhs slående huskroppar utmärker sig. Så gör även takentreprenören som har förverkligat dess tak. Takbyrån i Alingsås AB vann nyligen tävlingen “Årets Takentreprenör” för projekt som färdigställdes under 2022. Tävlingen sätter strålkastarljuset på den skicklighet som krävs för att bygga dagens tak.

“Mitt i smeten”

Den mest uppmärksammade delen av det här uppdraget var att installera tätskiktet på den Ceder-klädda “Domen”. Även övriga byggetapper hade sina utmaningar, med ett läge kloss intill Liseberg och Värdskulturmuseet och just samtidigt med att Västlänkens delprojekt Korsvägen byggdes. Trafiksituationen var krävande och det var omöjligt att få utrymme för avställning eller montering på marken under projektets gång. Lösningen blev att sprida ut leveranserna av taksektioner och material, koordinerat med byggtakten och att mellanlagra uppe på taket. Då måste planeringen och engagemanget hålla över lång tid - projektet sträckte sig över två år och 5 etapper med olika taklösningar, inbyggda och exponerade..

- Det vi är mest stolta över är hur montörerna löste olika utmaningar i samråd med beställare, projektörer och konstruktörer, säger Håkan Jaconelli, VD på Takbyrån i Alingsås AB.

Inte ett vanligt tak

- Vi fick förfrågan och förstod nog först inte riktigt vad det var vi räknade på, att det skulle bli ett sådant landmärke i Göteborg. Sen var det väldigt trevligt att vinna tävlingen, säger Andreas Nordström som var projektledare för tätskiktsarbetet på Takbyrån i Alingsås AB.

Håkan Jaconelli, VD Takbyrån i Alingsås tar emot priset från Daniel Driving, VD BMI Sverige AB

Om tävlingen Årets Takentreprenör

Årets Takentreprenör utses årligen av BMI Sverige AB. Utmärkelsen lyfter fram den specialistkompetens som krävs för att bygga moderna tak. Ofta blir det takentreprenörens roll att knyta samman allt från detaljlösningar i konstruktionen och kopplingen till andra yrkesgrupper som ligger före eller parallellt i produktionsförloppet. Det kräver skicklighet.

Vinsten i tävlingen tilldelas denna gång Takbyrån i Alingsås AB med motiveringen “De omfamnade specialistkompetens och innovation. Resultatet blev en sfär av tätskikt”.

Om Takbyrån i Alingsås AB

Bolaget bildades 2014 och har idag drygt 50 anställda, varav 40 tätskiktsmontörer. Verksamheten täcker Västsverige och omfattar allt inom tätskikt på yttertak, innergårdar, parkeringsdäck, terrasser och låglutande tak. De kan sedan ett år även erbjuda kompletta solcellsanläggningar.

Kontaktperson:
Håkan Jaconelli, VD
0739-14 70 01
hakan.jaconelli@takbyran.se

Fler nyheter

Bankeryds Takläggare utnämns till Årets Takmästare för andra gången

2024-05-22 Nyhet

Bankeryds Takläggare vinner priset ”Årets Takmästare” för sitt arbete med Skinnarebo Golf & Coun...

Information och samråd - ny lertäkt väster om Vittinge kyrka

2024-01-08 Nyhet

BMI Produktion Sverige AB – Vit

Vittinge spelar huvudroll i bygget av 1800-talsgård i Falun

2024-01-02 Nyhet

När Niklas Petterson och Linn Larsson från Dalarna skulle förverkliga sina husdrömmar och bygga en g...

Dubbel vinst

2023-10-09 Nyhet

Ägarna till huset i Trensum ville att taket skulle vara faktorn som enar de tre sammanlänkade huskro...